Téma JÁHLY + Jáhelník za pár minut
Bezvadná snídaně, večeře, svačinka…zdravé, rychlé, vše smíchat a hodit do trouby – takže extra jednoduché 🙂
Bezvadná snídaně, večeře, svačinka…zdravé, rychlé, vše smíchat a hodit do trouby – takže extra jednoduché 🙂
Cca 250g jáhel (odhadem) propláchnu teplou vodou a uvařím cca 15 min., poté smíchám s 5 ti lžícemi ghí (přepuštěné máslo, může být i normální), 3 lžíce medu, 1 vanilkový cukr (používám fruktozovy, možné koupit v Jíme zdravě na Dobříši), 4 nastouhaná jablka nahrubo, skořice dle chuti, asi 3 hrsti rozinek a pak můžu dát další dle toho, co zrovna mám – trošku máku, kokosu, oříšků, kakaa, sušené švestky, čerstvé švestky, rybíz, zamíchat, dát do formy (já vše dávám na pečící papír, neumažu formu, neodlupuje se a krásně pak vyndám) a péct na 180 stupnů asi 45-60min….
MNAAAAM, PŘIZNÁM SE, ŽE PŮLKU VĚTŠINOU SNÍM JÁ SAMA 🙂
Jáhly
Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Někdo by se možná zalekl vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.
Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají. Během vaření nevytvářejí sliz, můžeme je tedy podávat těm, jež trpí zahleněním dýchacích cest. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vysokému množství minerálních látek je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa lze doporučit také anemickým pacientům. Pokud jejich konzumace nepůsobí problém, lze zařadit do šetřící diety pro svůj blahodárný vliv na celý gastrointestinální trakt, zejména žaludek, dále slinivku břišní, slezinu. Působí jako jemné diuretikum, to znamená, odvádějí ledvinami vodu z těla ven.
Naše babičky pak odvar z neloupaného prosa využívaly k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení.
Jak s nimi pracovat
Jáhly jsou jednoduše úžasné, neboť z nich lze vykouzlit desítky chutných variací, od sladké jahelné kaše s ořechy a mákem, přes zmiňovaný švestkový jahelník, meruňkové jahelné knedlíčky, kokosové kuličky, slanou přílohu provoněnou bylinkami, či je jen tak zavařit namísto nudlí do polévky. (ZDROJ WWW.CELOSTNIMEDICINA.CZ)